Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

12. 09. 2016 15:04:39
V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

Kontrolní hlášení = 100% kontrola plátců DPH. EET = 100% kontrola všech příjemců plateb v hotovosti. Finanční správa si nadiktovala, že musí ze zákona ihned vědět o každé koruně, která změní svého majitele. Daňový poplatník musí na svoje náklady předat stanoveným způsobem státu úplné a správné informace o každém vystaveném i přijatém dokladu. V případě přijaté platby v hotovosti to dokonce musí udělat okamžitě on-line a pro ten účel si musí platit internetové připojení a pořídit si a hradit provoz speciálních technických prostředků.

V posledních měsících jsem zaznamenal nový typ 100% kontroly, a to v několika obcích v blízkém okolí mého bydliště. Jedná se o zařízení snímající úsekově rychlost všech vozidel a je on-line napojeno na firmu, která poskytuje informace policii pro řešení přestupků a vybírání pokut. Podle mých informací je množství přestupků natolik nezvládnutelné, že hranice pro řešení přestupku byla již zvýšena na 63 km/hod.

Nic proti kontrolám na všech možných úrovních, jejich existence – pokud je nestranná a neúplatná - je nutná pro udržování určité míry strachu, který nutí občany a daňové poplatníky – opět do určité míry - dodržovat předpisy a zákony. 100% kontrola je ale zcela něco jiného. Odhlédnu-li od diskutovaných a kritizovaných aspektů souvisejících s cenou informací a moci, kterou tyto informace zcela jistě poskytují svému státnímu“ majiteli, má tento typ kontrol i další neblahý důsledek pro kontrolované. Dělají z nich totiž ovce. Ovce, nad nimiž ve dne v noci bdí vševědoucí a vševidoucí bača, který každou chybu ovcí vidí a také ji potrestá.

Nejsem si jist, jestli chci být takovou ovcí. Vlastně jsem si zcela jist, že nechci. Vadí mi totiž, že na druhé straně (u politiků) se v oblasti jejich kontroly jejich voliči nezměnilo vůbec nic. Naopak, v aktuálních novelách Zákona č. 424/1991 Sb. o sdružování v politických stranách a v politických hnutích a novele zákonů volebních se opět zvyšují příspěvky stranám z našich daní a např. nepřímo se omezuje možnost vstupu jiných subjektů do sněmovny finančními a organizačními opatřeními. Politické strany a jejich vrcholní představitelé se všemožně snaží zakopat se ve svých pozicích a zničit jakýkoliv kontrolní mechanizmus, který by je mohl zbavit jejich moci. Usilovně přemýšlí, jak zrušit poslední hrozbu – volby, nebo alespoň jak zákonem nepřímo stanovit, které strany se jich můžou zúčastnit.

Požadujme tedy na politicích také 100% kontrolu jejich práce. Politici by se neměli dále schovávat pod protimluv „politická odpovědnost“. Požadují-li na nás 100% zodpovědnost za naše činy, 100% kontrolované státem, proč bychom my, kteří je platíme a zaměstnáváme, neměli spravedlivě požadovat 100% kontrolu jejich práce ? Myslíte, že to není možné ? Já si to nemyslím. Ostatně - když se začalo uvažovat o EET, také jsem to pokládal za hloupost (a pokládám ostatně dodnes – ovšem ne proto, že by to nebylo technicky zvládnutelné).

Jak můžeme kontrolovat naše politiky dnes ? Dost těžko. Můžeme pouze zjistit, jak kdo hlasoval ( a co říkal ) v parlamentu. Tedy – pokud jsou záznamy na webu v souladu se skutečností. A to je asi tak všechno. Je ovšem obecně známo, že hlavní „politická“ práce se děje mimo parlamentní prostor. Politické „obchody“, zákulisní vyjednávání, kompromisy, lobbistické tlaky, veřejné zakázky, atd.., to jsou informace voličům nepřístupné, což spolu s poslaneckou imunitou mnozí politici zhusta zneužívají ve svůj osobní či úzce stranický prospěch (hlavně majetkový nebo mocenský). Pokud by jejich práce byla pod 100% veřejnou kontrolou, troufnu si tvrdit, že zcela jistě by jednali a rozhodovali jinak.

Jak ale umožnit obdobnou 100% kontrolu politiků a vrcholných úředníků ? Jednoduše. Elektronickou kotrolou politiků (EKP). Každý bude muset nosit na krku 24 hod. denně webovou kameru napojenou on-line na internet. Na novém webu EKP tak bude možné on-line ( i zpětně ) sledovat politickou práci kteréhokoliv vrcholného politika. Náklady na technické zařízení si bude moct každý politik do výše 5.000,- Kč odečíst z daní. Provozní náklady si každý bude hradit sám. V případě výpadku internetového připojení bude mít za povinnost nahrávat svou veškerou činnost na záložní videokameru a nejdéle do 48 hodin chybějící nahrávky umístit na web WKP. V případě vypnutí kamery nebo nedodání chybějící nahrávky do centra EKP včas bude automaticky vyměřena pokuta ve výši fixního podílu měsíční mzdy politika za každou minutu chybějící nahrávky, realizovaná srážkou z jeho platu. Investiční a provozní náklady EKP budou hradit politici srážkou ze mzdy a politické strany podle svého zastoupení v parlamentu. Kterýkoliv volič by pak v aplikaci EKP mohl elektronicky upozornit na závadné nebo korupční jednání politika v určitém čase. Tyto podněty by vyhodnocovala, vyšetřovala a posléze veřejně „politicky trestala“ Politická policie, nový internetový policejní útvar, složený z voličů - dobrovolníků.

Troufám si tvrdit, že náklady zavedení a provozu EKP by netvořily ani 5% z nákladů na zavedení a provoz kontrolního hlášení a EET, přičemž efekt EKP by mohl být podle „mých zaručených odhadů“ až dvojnásobný !

Že je to nesmysl ? Možná. Ovšem jsem si jist, že absencí něčeho jako EKP nám voličům už byly ukradeny daleko větší částky, než neodvedená DPH za natočené pivo v hospodě.

Autor: Jiří Císař | pondělí 12.9.2016 15:04 | karma článku: 47.83 | přečteno: 11205x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.94 | Přečteno: 398 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.13 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 433 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1551
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...